Zâmbetul este cea mai puternică formă de expresie. Conectează oameni, prin exprimarea emoțiilor, sentimentelor, și, cel mai important, prin exprimarea umanității.
Pentru toți pacienții, adulți și copii cu grad crescut de anxietate, toleranță scăzută la durere, cu nevoi speciale, sau multiple probleme de sănătate, intervențiile stomatologice se pot realiza sub sedare sau anestezie generală. În următorul articol, găsiți informații utile despre indicațiile fiecarei soluții în parte.
În tratamentul stomatologic cel mai des utilizată este anestezia locală pentru a amorți zona tratată, și pentru a diminua disconfortul din timpul procedurilor. Aceasta se realizează cu lidocaină, prilocaină, mepivacaină sau articaină. De obicei, conține și un vasoconstrictor (adrenalina) pentru a reduce fluxul sanguin în zona tratată, prelungind astfel efectul anestezicului și reducând riscul de sângerare.
Este cel mai des utilizată pentru implanturi dentare, grefe gingivale, alungiri coronare, dar și in timpul tratamentului cu fațete sau coroane dentare, pentru a spori gradul de confort al pacientului pe o durata mai lunga.
Efectul anesteziei locale dispare de obicei după 1-3 ore, în funcție de tipul și concentrația anestezicului folosit.
Femeile sunt mai predispuse la probleme dentare în timpul sarcinii, aceste probleme variind de la simple carii, până la afecțiuni gingivale în aproape 70% din cazuri. Marea majoritate a anesteziilor locale în scopul extracțiilor sau a obturațiilor de canal sunt sigure pentru femeile însărcinate.
Sedarea este o tehnică utilizată pentru a induce o stare de relaxare și calm, fără a induce inconștiența completă. Este utilizată pentru pacienții care au anxietate dentară severă, reflex de vomă puternic, sau care necesită proceduri complexe și de durată. Există diferite niveluri de sedare:
Timpul de recuperare poate varia în funcție de tipul de sedare utilizat. După sedarea minimă sau moderată, majoritatea pacienților se recuperează în câteva ore și pot reveni la activitățile normale în aceeași zi. După sedare profundă sau anestezie generală, poate dura câteva ore pentru ca efectele să dispară complet, iar unii pacienți pot experimenta somnolență sau amețeli pentru restul zilei. Este important să urmați toate instrucțiunile post-procedurale ale medicului dentist pentru a asigura o recuperare sigură și rapidă.
În timpul anesteziei generale, pacientul este adormit complet și nu simte durere. Anestezicul relaxează mușchii, previne durerea și oprește reflexele motorii, astfel încât pacientul să nu simtă sau să-și amintească nimic din timpul procedurii chirurgicale. Anestezia generală este administrată intravenos și recomandată în cazul intervențiilor chirurgicale cu grad ridicat de complexitate sau cu o durată îndelungată.
Timpul de trezire din anestezia generală variază în funcție de tipul și durata anesteziei, dar, de obicei, trezirea începe la câteva minute după oprirea administrării anestezicului. Recuperarea completă poate avea o durată de cateva ore. Pacientul nu are voie sa conducă sau să opereze masinării in primele 24 de ore de la anestezie.
Pentru orice procedură efectuată sub sedare sau anestezie generală, primordial este siguranța pacientului. În 2024, echipa Dentcof împreună cu Medical Town au creat un cadru unic pentru utilizarea anesteziei generale și a sedării în intervențiile stomatologice. Medical Town integrează standardul de siguranță al unui bloc operator, atât în proceduri, cât și în tehnologie, pentru a putea efectua intervenții chirurgicale simple sau complexe într-un cadru sigur, monitorizarea pacienților fiind realizată de echipa de medici și asistente ATI. Citește mai multe aici: Medical Town - Stomatologie sub sedare sau anestezie