Zâmbetul este cea mai puternică formă de expresie. Conectează oameni, prin exprimarea emoțiilor, sentimentelor, și, cel mai important, prin exprimarea umanității.
Întoarcem reflectorul către talentatul nostru prieten și colaborator, Flavius Neamciuc, cel care de peste 10 ani surprinde atât de multe momente speciale din activitatea echipei Dentcof. Așadar, e momentul ca povestitorul să își spună povestea.
Pentru cine nu îl cunoaște, Flavius Neamciuc a sărbătorit deja majoratul profesional cu 18 ani de fotografie la activ, și cu toate că de 2 ani trăiește și profesează în Berlin, este în continuare fidel proiectelor de suflet din Timișoara. Ne bucurăm că unul dintre ele suntem și noi.
Mi-a plăcut mereu partea de clinică pentru că niciodată nu m-am simțit de parcă aș merge la serviciu. Am simțit mereu că suntem un colectiv în adevăratul sens al cuvântului: mai mult decât colegi, uneori chiar o echipă de prieteni cu care am trecut prin anumite etape ale vieții. Eu am făcut câțiva pași înspre fotografia medicală, iar ea, la rândul ei, câțiva pași înspre mine.
Deși fotografia într-un mediu medical poate părea că necesită o anume rigiditate, la Dentcof contează mai mult să aducem o perspectivă mai largă, să arătăm partea umană din spatele unei instituții medicale, să captăm relația autentică dintre medic și pacient. Adesea mă întreb de ce ne este nouă oamenilor cel mai frică și de fiecare dată ajung la același răspuns: ne este teamă de necunoscut. Ce poate să facă fotografia într-o sferă în care nimeni nu își dorește să ajungă la dentist?
Pe măsură ce le arăți oamenilor procesele din spatele tratamentului lor și creezi relații bazate pe transparență, ajungi la un câștig comun: atât pentru partea clinică care se lasă descoperită și explică pacienților exact ceea ce se va întâmpla, cât și pentru pacienții care reușesc datorită acestei abordări să se debaraseze de grijile care survin înaintea intervențiilor medicale. Concomitent folosim fotografia drept bază de documentare pentru tratament și ca un mod de comunicare vizuală care ajută oamenii să întâmpine noile încercări cu relaxare văzând că se află într-un mediu de deplină siguranță.
Au fost multe de-a lungul anilor, iar colaborarea în cadrul Diviziei de Educație este poate cea mai veche, constantă, și foarte dragă mie. Ceea ce Florin face pe partea de educație este un game-changer pentru întreaga industrie, adică o transpunere a vechilor tradiții în stomatologie într-o abordare modernă și tehnologizată. Pentru mine e fascinant să pot lua parte la asta. Îmi doresc să comunic puțin dinamica dintre oamenii care lucrează și oamenii care vin în clinică. Este o energie aparte sa vezi medici din toate colțurile lumii, din culturi diferite cum leagă o conexiune frumoasă cu echipa și experiența de aici.
Campania Imperfect este poate preferata de pana acum. Ideea din spatele ei este una cu care eu rezonez mult, deoarece captează un mesaj puternic. Armonia este cea care face ceva frumos, și nu perfecțiunea absolută care mereu pare prefabricată sau falsă. Mi-a plăcut mult și metoda de realizare a proiectului, organizată și corectă, care se aliniază modului în care operează echipa în general.
Ca și stil, mă apropii cel mai mult de fotografia documentară. Incerc sa captez o istorie in imagini, cum se schimbă orașele, cum se schimbă viața oamenilor din ele, dinamica elementelor în proces de transformare sau chiar în proces de creare. Mă pasionează acel moment unic la intersecția dintre spațiu și timp, moment pe care nu îl vom mai retrăi niciodată. Sunt bineînțeles mulți artiști pe care îi apreciez, dintre care aș menționa doi fotografi clasici: Robert Doisneau și Henri Cartier-Bresson. Pe ei îi consider a fi fini observatori ai naturii umane. Sper ca și fotografia mea să devină clasică, așa ca mă feresc mă implic în diverse curente pasagere.
In luna noiembrie 2023 am început să lucrez la un nou proiect. Am închiriat o hală de 250 m2, cu intenția de a face un studio de producție. Am realizat însă că așa cum le este frică să meargă la dentist, oamenii se tem și să se afle în lumina reflectoarelor. M-am întrebat atunci unde se simt oamenii confortabili, iar răspunsul a venit de la sine: la ei in sufragerie. Așa a apărut The Living Room ,un pop-up studio unde oamenii să se simtă neîngrădiți, amenajat ca o sufragerie care să le încurajeze creativitatea și libertatea de gândire. Am fost placut surprins de ideile faine pe care le-a inspirat acest studio clienților mei în ceea ce privește proiectele realizate cât și comunitate ce s-a construit în jurul lui.
Un alt proiect drag mie se numește Makers și este despre oamenii care fac lucruri cu mâinile lor, despre meșteșugul adus la rang de artă. Viața înseamnă mai mult decât lumea digitală, așa că am decis să îi aducem pe cei care fac lucrurile să se întâmple, în prim plan.