Zâmbetul este cea mai puternică formă de expresie. Conectează oameni, prin exprimarea emoțiilor, sentimentelor, și, cel mai important, prin exprimarea umanității.
Stomatologia modernă este foarte similară ca abordare și proces cu arhitectura, astfel că de multe ori comparăm realizarea unui tratament cu proiectarea unei case: începem de la un plan 2D, apoi un proiect 3D și abia ulterior ajungem la execuție.
Ei bine, în primăvara lui 2023 a venit momentul să proiectăm literalmente o nouă 'casă', anume noua clinică Dentcof la Iulius Town. Proiectul a fost unul de mare anvergură, nu doar din punct de vedere arhitectural, ci și din prisma tehnologiilor care trebuiau integrate încă de la început în structura spațiului. Oana Cofar a reușit să creeze un loc în care atât pacienții, cât și echipa se simt minunat. Despre inspirația și provocările proiectului ne povestește chiar Oana.
Cum ai ajuns să practici arhitectura și designul interior?
Am absolvit arhitectura în 2016, iar drumul firesc a fost proiectarea de case. În 2018 am realizat proiectul de design interior pentru primul birou Smilecloud și am descoperit că mă regăsesc mai mult în acest domeniu, deoarece permite mai multă creativitate. Cred că și faptul că am lucrat direct cu Florin a jucat un rol important în această senzație :)
Au urmat o serie de proiecte de amenajare pentru restaurante, locuințe și alte clinici medicale, dar proiectul Dentcof pot spune că a fost cu adevărat special pentru mine, fiind totodată și cel mai complex.
Ce sentiment ți-ai dorit să transmită spațiul Dentcof?
Noul spațiu Dentcof este o poveste în sine. Ne-am propus să transformăm experiența pacienților într-una premium, să creăm sentimentul că te afli într-un business lounge. Un loc relaxant în care te simți bine și în siguranță, atât în timpul intervențiilor, cât și în momentele de repaus. Sala de așteptare este scăldată în lumină naturală și capătă caracterul unei camere de zi. Am folosit canapele modulare, zone confortabile lângă șemineu, măsuțe pentru cafea și o bibliotecă, elemente care contribuie la o stare de relaxare. Spațiul în sine este gândit ca un tot unitar. Nimic nu este o experiență izolată, ci fluidă, urmărind drumul pacientului de când trece pragul până când pleacă.
Care este inspirația din spatele proiectului?
Minimalismul este sursa mea constantă de inspirație, un stil care pune pe primul loc funcționalitatea și confortul. Forme bine definite, materiale naturale și obiecte spațiate – acestea au fost principiile care au ghidat proiectul. Alb, curat, lemn, beton – elemente care se regăsesc în întreaga clinică și creează o atmosferă de confort.
Procesul stomatologic a fost și el o sursă de inspirație. În sala de așteptare am folosit un material similar cu cimentul, o analogie vizuală pentru procesul de transformare a unui bloc brut de ceramică 'fără viață' într-un element cu unicitate aparte, esențial pentru armonia unui zâmbet. Am aplicat același principiu și corpurilor de iluminat din zona de așteptare: forme neregulate, material similar cu cimentul, aspect organic, care devin o componentă arhitecturală în sine.
Un alt element de inspirație este perspectiva la un punct de fugă, un procedeu folosit des în cinematografia lui Stanley Kubrick, dar și în numeroase opere de artă. Se bazează pe definirea și accentuarea perspectivei spațiului, iar in holul lateral am obținut acest efect prin lumini ghidate vertical.
Cum ai abordat compartimentarea?
Conceptual, am acordat o atenție deosebită proiectării funcționale și am creat un circuit coerent și optim pentru pacient. Deoarece la prima vizită pacientul trece printr-un proces de documentare stomatologică, radiologia, studioul foto și zona de documentare sunt grupate strategic.
În sala de așteptare am delimitat spațiile cu sticlă, pentru un efect de open space, dar și pentru a oferi pacientului posibilitatea de a urmări pas cu pas ce se întâmplă în jurul tratamentului. Compartimentarea cu sticlă accentuează și lumina naturală în interiorul spațiului. Toate încăperile sunt proiectate astfel încât scafele de lumină să pătrundă prin toate coridoarele. Colțurile rotunjite ale încăperilor stabilesc, la rândul lor, un flux organic. Pentru accentuarea detaliilor am folosit șine magnetice care permit personalizarea luminilor în funcție de preferințe, și ele au devenit un element arhitectural în sine.
Cum ai amenajat zonele medicale?
Cele 7 cabinete sunt concepute conform unui model identic, standardizat, iar mobilierul este proiectat special pentru a optimiza nevoile medicale și accesul la instrumentare. Mai mult, prin standardizare, medicul poate folosi orice cabinet, având peste tot la dispoziție facilități complete. Un mare avantaj este laboratorul propriu, poziționat în continuarea spațiului clinic, ceea ce facilitează colaborarea dintre medici și tehnicieni.
Ai întâmpinat și provocări?
Destule :)). Faptul că spațiul a fost proiectat de la zero are multe avantaje, deoarece am putut să-l concepem exact cum aveam nevoie. Dar, ca în orice proiect de amenajare, provocările apar la fiecare pas. Gestionarea în paralel a proiectelor de structură, instalații, electric, până să ajungem la amenajarea propriu-zisă, este complexă, însă am avut o echipă dedicată în spate, cu ajutorul căreia lucrările s-au finalizat la timp și cu succes. Mihaela și Mădălina au fost trup și suflet în proiect la fiecare pas, și le sunt recunoscătoare pentru asta.