Zâmbetul este cea mai puternică formă de expresie. Conectează oameni, prin exprimarea emoțiilor, sentimentelor, și, cel mai important, prin exprimarea umanității.
Durerile dentare și gingivale nu sunt normale și nu ar trebui să facă parte din viața de zi cu zi. Parodontoza, cunoscută și sub numele de parodontită, reprezintă o afecțiune dentară adesea omisă de către segmentul de vârstă tânăr. Vizitele neregulate la medicul dentist și lipsa de informare au adus adeseori surprize neplăcute în rândul pacienților, printre acestea numărându-se și cea mai frecventă repercusiune a parodontozei: pierderea dinților.
Cu toate că boala parodontală cel mai adesea se declanșează după 50 de ani, este posibil ca aceasta să apară si mai devreme. Femeile însărcinate sunt de asemenea vulnerabile, cu un risc dublat față de alte categorii de pacienți.
La nivel social, parodonoza are efecte semnificative in viața pacienților. Acestia evita sa zâmbească, se confruntă cu respirație urât mirositoare iar funcția deteriorată cauzează discomfort în masticație și vorbire.
Parodontoza începe cu o simplă inflamație gingivală care se agravează în timp! Poate da naștere unor infecții și complicații extrem de delicate care la rândul lor pot cauza anumite boli autoimune, complicații cardiovsaculare și inflamație cronică.
Primele semne ale parodontozei pot surveni în urma periajului inconsecvent sau neadecvat. Gingivita prezintă la nivelul gingiei în urma periajului sau folosirii aței dentare următoarele simptome:
Lăsată netratată, gingivita se va agrava și cauza retragerea gingiei. Formând spații în care se acumulează bacterii, gingia se desprinde de dinți și permite infecțiilor să se instaleze, cauzând retragerea țesutului gingival.
Odată cu pierderea suportului osos, dinții devin mobili și sensibili la mișcare. Această fază este asociată cu un risc crescut de infecții care pot afecta întregul corp.
Nu ne dorim ca dinții pacienților noștri să ajungă în acest stadiu, deoarece el vine împreună cu pierderea danturii. Țesutul conjunctiv care menține dinții într-o poziție fixă începe să se deterioreze, cauzând distrugerea oaselor și gingiilor alăturate. Durerea devine severă, iar gustul și respirația devin neplăcute.
Recomandăm atenția sporită asupra acestor factori, precum și adoptarea măsurilor preventive pentru a stopa evoluția bolii parodontale.
Lipsa unei igiene dentare corespunzătoare, a periajul zilnic și utilizării aței dentare, poate duce la acumularea plăcii dentare și la formarea tartrului. Depunerile creează un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor și inflamarea gingiilor, contribuind la apariția parodontozei.
Afectează circulația sângelui în țesuturile orale și reduce capacitatea organismului de a combate infecțiile. Fumătorii sunt de 4 ori mai supuși riscului de a dezvolta afecțiuni gingivale.
Anumite tipuri de bacterii prezente în cavitatea orală pot cauza inflamație și deteriorarea țesutului gingival. Dacă aceste bacterii nu sunt îndepărtate printr-o igienă orală adecvată, ele pot contribui la progresia parodontozei.
Asociate cu sarcina, menstruația sau menopauza, schimbările hormonale afectează sănătatea gingivală și cresc predispoziția pentru infecțiile bacteriene.
Prin contactul și presiunea aplicată constant asupra dinților, bruxismul cauzează uzura smalțului dentar și deteriorarea gingiilor.
Coroanele dentare necorespunzător ajustate sau deteriorate pot crea spații în care se acumulează placa bacteriană.
Ereditatea joacă și ea un rol important. Anumite persoane pot avea o predispoziție genetică pentru dezvoltarea parodontozei, factorii genetici influențând structura și integritatea țesuturilor.
"Dinții de minte" care nu au erupt complet sau sunt blocați în os devin locuri de acumulare a plăcii.
Unele medicamente pot provoca uscăciunea gurii sau alte efecte secundare care contribuie la apariția parodontozei. Ele afectează țesuturile gingivale și pot reduce capacitatea organismului de a se vindeca.
Persoanele care suferă de diabet zaharat sunt mai predispuse la infecții și au o capacitate redusă de vindecare. Nivelurile ridicate de zahăr din sânge favorizează dezvoltarea bacteriilor și încetinesc procesul de vindecare.
Chiar dacă afecțiunea este deja într-un stadiu avansate, există soluții pentru dantura care nu mai poate fi salvată. All-on-X este un tratament restaurativ complet care restabileste echilibrul estetic și funcțional. All-on-X vizează restaurarea tuturor dinților pe un număr specific de implanturi dentare. În cazurile în care pierderea osoasă nu mai poate fi reabilitată la nivel optim, se pot plasa 4 implanturi. Numărul optim in schimb este între șase și opt. All-on-X este o procedură care necesită precizie sporită și planificare atentă în chirurgia ghidată pentru a asigura o distribuție și poziționare corectă a implanturilor.
Problemele gingivale pot fi evitate printr-o serie de măsuri preventive. Deși este întâlnită în proporție de 70% la adulții de peste 65 de ani, semnele ei subtile pot apărea încă de la vârsta de 30 de ani. Studiile arată că jumătate din tineri suferă de forme incipiente ale parodontozei fără să fie conștienți de aceasta. Citește mai mult despre metodele de prevenție aici